Kompostování si mnoho lidí spojuje se zahradou a velkou hromadou organického odpadu. Přitom kompostovat se dá i v malém bytě – čistě, efektivně a bez nepříjemného zápachu. Stačí zvolit správnou metodu a pár jednoduchých pravidel.
1. Proč kompostovat i ve městě?
Méně odpadu: až 40 % komunálního odpadu tvoří zbytky z kuchyně.
Ekologie: kompostováním snižujete množství odpadu na skládkách.
Praktický bonus: získáte kvalitní hnojivo pro pokojové i balkonové rostliny.
2. Jaké metody kompostování v bytě existují?
Vermikompostér
Funguje na bázi žížal, které rozkládají bioodpad.
Nemusíte se bát zápachu – správně vedený vermikompost voní zemitě.
Vhodný je do kuchyně, spíže nebo na balkon.
Bokashi kompostér
Japonská metoda založená na fermentaci pomocí speciálních mikroorganismů.
Odpad se ukládá do uzavřené nádoby a prosypává směsí bokashi.
Výhodou je, že lze zkompostovat i vařené zbytky nebo maso.
Elektrický kompostér
Moderní, rychlé řešení – zpracuje bioodpad během několika hodin.
Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a spotřeba energie.
3. Co patří do bytového kompostéru?
Zbytky zeleniny a ovoce
Kávová sedlina a čajové sáčky (bez plastu)
Vaječné skořápky
Zbytky pečiva v menším množství
Rostlinné zbytky z pokojových květin
Nepatří sem: mastné a olejové potraviny, velké kusy masa, kosti a chemicky ošetřený papír.
4. Tipy proti zápachu
Krájejte bioodpad na menší kousky.
Dodržujte správný poměr „vlhkého“ (slupky, zbytky ovoce) a „suchého“ materiálu (papírové ubrousky, drcený karton).
Kompost pravidelně provzdušňujte.
U vermikompostéru dbejte na to, aby žížaly měly dostatek vláhy, ale neplavaly.
5. Co získáte?
Kompostová půda – skvělá pro pokojové rostliny.
Tekuté hnojivo (tzv. žížalí čaj nebo bokashi šťáva) – výborný přírodní posilovač rostlin.
Závěrem
Kompostovat v bytě je jednodušší, než se zdá. Pokud se budete držet základních pravidel, zápachu se bát nemusíte. Navíc získáte cenné přírodní hnojivo a dobrý pocit, že jste snížili množství odpadu, který by jinak skončil na skládce.